Om Kaya samt hennes biografi

Biografi

UPPVÄXT


Kaya växte upp i både Malmö och Stockholm under 50- och 60-talet när poperan började, tonårsåldern var ett faktum med dess utpräglade ideal, mode & umgänge och det fanns en enorm framtidstro bland ungdomar samtidigt som det pågick ett kallt krig med Berlinmuren, Cuba-krisen och mordet på president Kennedy i världen.


Under tonåren hade hon redan hittat sitt stora intresse för musik och fotografering, och exprementerade gärna med bilder i sitt mörkrum.

Tillsammans med kompisgängen lyssnades det mycket på Elvis, Beatles, Joan Baez och Joni Mitchell, samtidigt som Kaya också tog sin egen musikaliska väg med jazzen.


Hösten -67 började hon leva studentliv i Lund, där hon läste Lingvistik. Det var en mycket social period; fortfarande med fotografering som stort intresse, men också med en nyvaknad politisk medvetenhet.

Det blev många demonstrationer och ett stort engagemang i grupper som Vietnamrörelsen och kvinnorörelsen bredvid studierna.


Musiken fanns alltid där. Det var den där tiden när någon alltid hade en gitarr med sig och man satt och sjöng tillsammans på stranden eller i någons studentrum.


I mitten på 70-talet startade Kaya den sånggrupp som senare blev Röda Bönor.


fortsättning följer...


 
Sagt om Kaya:


"Hon kan konsten att befinna sig i ögonblicket. Hon är den perfekta kollegan; professionell, lyssnande och humoristisk. Med sin glimrande personlighet lyfter hon vardagen till en ny dimension och så är det ju den där rösten..."

Fia-Stina Sandlund, Konstnär

"Min första skiva jag köpte för egna pengar måste varit en EP med traddjazzaren Kid Ory. Jag minns hur jag hörde musiken spelas i högtalarna utanför butiken och kände att 'Den skivan måste jag ha!' så gick in och frågade vem det var och köpte skivan. Efter det övergick snart traddjazzbanden till Billie Holiday, Bessie Smith och annan jazz."

Kayas första impulsköpta skiva, ca 1959-60:

Om Kaya

I KORTHET


Kaya är en professionell jazz- och vissångerska med rötterna i Skåne, proggen och kvinnogruppen Röda Bönor. I mer än trettiofem år har hon arbetat som professionell frilansmusiker och körledare, numera med sin bas i Stockholm.

Hon uppträder i hela Sverige, turnerar varje sommar och har återkommande framträtt på scener i både Europa och latinamerika. Om hon får välja blir repetoiren oftast internationell och hon rör sig med lätthet mellan olika genrer, språk och musikstilar.


Hon är mycket omtyckt för sin starka scennärvaro, publikkontakt och stora, varma röst.