JAZZEN

I en värld av Billie Holiday, Beatles och Taube

JAZZ- POP OCH VISSÅNGERSKA

Det finns en stor bredd i Kayas musikaliska arbete. Hon rör sig vant mellan genrer och stilar; uppträder själv med gitarren, i duo med sångerskan och skådespelaren Carin Ödquist, och tillsammans med andra frilandsmusiker och ensembler.


Hon har ett gott språköra och sjunger på tio olika språk  och har blivit inbjuden att sjunga på konserter i bland annat Argentina, Nicaragua, Spanien och Finland.

Det är jazzen, popballaderna och visorna som ligger henne närmast om hjärtat.

Välkommen att läsa mer om hennes arbete med dessa genrer nedan.

Nedan presenteras hennes arbete i dessa genrer ytterligare.

Fortsätt scrolla nedåt eller gå direkt till:

JAZZEN

JAZZEN


Den genre hon trivs bäst inom är jazzen även om hon gärna sjunger allt ifrån latinamerikanska folkballader, amerikansk blues och finsk tango till pop och schlager.

Med säker röst transformerar hon gärna låtar från de andra genrerna till jazzens tonspråk.

I hennes programsammansättningar får gärna balladerna ta extra plats då hon tycker dessa är intressantast och roligast att sjunga. Hon får där använda hela sitt röstregister, vilket hon verkligen uppskattar –framför allt i kombination med jazzens polyrytmik och breda stil.


Konserterna och samarbetena med andra framstående jazzmusiker har varit många genom åren, och hon älskar att kunna alternera renodlade jazzkonserter med gränsöverskridande program.

JAZZ I KYRKAN

JAZZ I KYRKAN


Sedan ett antal år har Kaya ett samarbete med präster och musiker där hon på olika sätt medverkat med jazz i kyrkorummet. Det kan handla om jazzmässor, konserter, temagudstjänster eller musikinslag i gudstjänst eller högmässa.


"Musik förstärker budskapet och öppnar för gudstjänstens inre. Jazzen lämpar sig väl för ändamålet. Den skildrar och väcker djupa, ärliga känslor."


Genom sitt engagemang i Svenska kyrkan har hon funnit en stor glädje i att kunna ta med sin musik dit.

–Den positiva responsen från församlingar och gudstjänstdeltagare har varit stor och hjälpt mig att utveckla jazzen som en del av gudstjänsten, säger Kaya.

VISOR OCH SÅNGER

VISOR OCH SÅNGER


Visor – för Kaya är det ett vida större begrepp än man oftast tänker sig. För henne inbegriper det även sånger av t.ex. Bob Dylan, Mikael Wiehe och Jaques Brel. Även det som kallas folksånger går för henne in under beteckningen visor.


Redan i hemmet under hennes tidiga uppväxt sjöngs de klassiska svenska visorna –gärna i stämmor–, och repetoiren växte oerhört med visor och äldre schlagers med hennes musikaliska extraarbete under studietiden. Numera arrangerar hon både stämsång, allsång och konsertprogram med älskade sånger och visor ifrån världens alla hörn och tider.

Evert Taube och den svenska visskatten

EVERT TAUBE OCH DEN SVENSKA VISSKATTEN


Inom den svenska visskatten klappar hennes hjärta lite extra för vår nationalskald Evert Taube.

Kaya berättar:


¨I slutet på åttiotalet ingick det i mitt jobb som lärare på folkhögskolan Birkagården i Stockholm att jag skulle föreläsa om Evert Taube. Jag satte mig då in i hans musik och hans liv. Det var då jag verkligen upptäckte honom: Hans storhet som författare och visdiktare.¨


Engagemanget landade både i ett omtyckt sångprogram och en skiva med hans låtar som hon 1997 gav ut tillsammans med hennes kompanjon Carin Ödquist samt ackompanjerande musiker. Numera är hon dessutom körledare för Taubekören i Stockholm.


kaya tonsätter och översätter

KAYA TONSÄTTER OCH ÖVERSÄTTER


På 70-talet började Kaya själv tonsätta svenska diktare och poeter. Sedan dess har hon bland annat tonsatt enskilda dikter av Strindberg och Boye samt en hel svit med Moa Martinssons poesi.


Texterna är viktiga för henne. De ska ha något att säga; att berätta. Därför är visor en av de musikgenrer hon arbetat med länge. De är typisk vokalmusik där texten är i fokus.

Kaya fyller i:

¨Och det gäller ju inte bara de svenska sångerna. Visor från andra länder är också mycket viktiga. - Amerikanska, latinamerikanska, tyska, de franska chansonerna; de har alla en berättelse.¨


Detta innebär också att hon själv översatt många latinamerikanska och spanska visor och ballader till svenska för att göra innehållet lätt att ta till sig för publiken.

Kaya och Carin

En duo med fantastisk bredd och vackra röster


Tillsammans med Carin Ödquist har Kaya uppträtt med många olika scenprogram i över 25 år nu. De är oerhört omtyckta för sin värme och utstrålning och ger spelningar hos allt från äldreboenden och kyrkor till föreningar, konferenser och privata tillställningar.

De har även spelat in två album tillsammans.

Läs mer under Program.

POPULÄRMUSIKEN


Under uppbyggnad.